Friday, January 28, 2011 | By: ~ AppLe BLosSoM ~

Menu Tengahari - Sambal Kerang

Salam...
Semua mesti dh lunch kan???
Menu apa tengahari nie???

Sebab minggu nie aku tak balik kg...
Aku dh plan apa yg nak di masak...

Sambal Kerang
Resepi nie aku amek di rumah Kak Nor
Mohon share ye kak...

SAMBAL KERANG

Bahan2 Rebus :

Kerang 
Serai
Garam

Bahan2 Tumis :

2 sudu besar cili mesin / giling
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
1 labu bawang besar - potong bulat
1 sudu besar kicap 
1 sudu besar sos tiram
air asam jawa
garam / gula
1/2 cawan air
minyak untuk menumis

Cara2 :

- panas minyak, masuk bahan tumbuk yg digaul bersama cili giling..
- dah pecah minyak, masuk garam/gula/kicap/sos tiram/asam jawa..
- kacau sebati dan biar seketika..then masukkan bawang besar..
- masuk 1/2 cawan air dan biar merenih..
- masuk isi kerang dan masak hingga kuah pekat..tutup api...


4 comments:

Izan said...

nadia, asyik makan kerang jer ko ni... saja la tu nak wat aku jeles. mentang2 tak de kerang kat sini.

RaNiA said...

izan :kat italy takde kerang???...ish3x..takpe la..nanti kite pos gambar kerang bebanyak..;p..tak selalu pun la wei..kebetulan je tue..slalu makan tempe je..kat italy ade tempe ke??hehehe

Izan said...

tak de maknanya tempe ada jual kat italy ni. cheese banyak la diual kat sini... =)

RaNiA said...

oo..rugi la..sedap ooo tempe...hehehe..nak ker???