Wednesday, March 2, 2011 | By: ~ AppLe BLosSoM ~

Esok Balik Kampung

Salam..

Lama sungguh tak update blog..
Bukan takat blog..email pun buka kejap2 je..farmville dh serah urus pada org lain..huhuhu..

Kampung pun dah sebulan tak jengah...
Kalau tak sebelum nie..tiap2 minggu balik kg..
Ntah2 dulu org kg pun dah jemu tgk aku...
Agak2 la nie depa rindu tak kat aku???..hehehe..;p

Petang tadi beli ikan siakap sekor..
Habuan tuk bawa balik kg..
RM18.00 sekor..murah ke mahal hah???
Aku tak pernah beli ikan besar2 nie..
Takat ikan kembong tue selalu la...hehehhe...

Untuk mak aku bawak balik baju kurung 2 pasang..
Actually mak nak try tailor yg aku tempah baju kat sini..
Harga pun ok..sepasang RM25.00..
Kurung moden pun harga sama...
Kalau di Penang payah tak dapat harga tue..(kat area aku la)

Tak ketinggalan coklat Daim yg dibeli di Langkawi hari tue..
Mak siap pesan suh beli untuk cucu dia skali..amboiiiiii...
Juga Kinder Bueno for my brother..
Asyik beli Ferrero Rocher je..tukar angin lak kali nie..

Untuk abah...
Tak beli ape pun..
Uishhh..kejam kejam..
Tapi last balik kg hari tue dah bagi kain pelekat satu..
So kali nie beli tuk mak n adi la plak..

Hmmm..abah rajin masak..
So aku rasa aku nak dedicate ikan siakap tue tuk abah la...
Boleh tak cam tue????..hahaha...cam tuju lagu lak..

Ohh...tak ketinggalan..berpasang2 baju kerja yang aku tak sempat gosok gara2 kesibukkan yg melanda...
Aku tak gemar gosok baju malam or pagi before nak pegi kerja...
Aku prefer gosok hujung minggu..buat stok seminggu dua..
Pagi2 just gosok tudung jer...senang..tak kalut..

Semalam 1 March 2011..genap setahun aku keja kat sini..
Semalam jugak secara rasmi aku bertukar bahagian..
Frankly speaking..aku lebih happy kerja di tempat kerja lama dari di sini...
Tapi mungkin ada hikmah di setiap apa yang terjadi..
Mungkin ini satu fasa perubahan untuk aku..
Perubahan untuk menjadi seorang yg lebih berjiwa kental..

Banyak perkara yang memerlukan komitmen aku sekarang..
Walaupun ada sesetengah perkara tue aku tak ikhlas terima pada permulaannya...
Tapi berkat muhasabah diri..aku dapat terima juga akhirnya..
Aku anggap ini sebagai satu persediaan untuk aku di masa hadapan..(mana la tahu kot2 nanti dapat pegang jawatan tinggi ker..hehehe..angan2 kena ada...;-)


Sama spesis bezanya siakap aku matanya jernih :-)

nota kaki : 
- tak thu la kenapa malam nie aku rasa pernafasan aku tak lepas..oksigen tak memenuhi ruang paru2 aku sepenuhnya..huhuhu..








10 comments:

IDAZS said...

seronoknya dapat balik kampung :)

Kamsiah said...

salam Rania
mcm akka jugak...tak suka iron baju bila nak pakai...akak rasa tak puas je jika baju disangkut dlm wardrobe tanpa mengosoknya...bkn kain baju ja yg diiron sejurus diangkat..tudung jugak di iron siap2...siap pasang brooch lagi hehe..bila bila nk keluar,10 minit dah siap...

suri solehah said...

salam..wah seronok dapat balik kampung...semua bendapun mahal sekarang ni...bila dtg langkawi..kalau cakap boleh jumpa hehe

eja said...

ikan siakap masak 3 rasa paling clas!

http://ejanin.blogspot.com

RaNiA said...

idazs : seronok..lepak sakan..tapi mlm nie dh nak kena balik dh..huhuhu..

RaNiA said...

kamsiah : wah..akak lagi advance dari saya..hehehe..tapi mmg senang pun..kejap je dh leh siap...;-)

RaNiA said...

suri solehah : balik hari je ari tue kak..tak dan nak p mana pun..insyaallah next time klu bermalam di sana leh la jumpa...;-)

RaNiA said...

eja : mmg sedap pun..lama dh tak makan..huhuhu..

Adiwieyah said...

Salam ziarah malam Rania..
mahal tu ikan siakap rm18.seekor..
beli kat Tesco biasa rm6.lebih seekor ikut pada saiz tapi tak sampai rm18.
Kalau kat negeri Perlis lagi murah rm4.seekor boleh dapat.memang segar ikan2 tu. terkejut coz masa pergi rumah saudara..beli utk masak2 hari tu..lauk pauk memang murah..tapi sayur-mayur mahal kat negeri tu..

RaNiA said...

adiwieyah : di perlis ikan mmg murah2..kira di belah2 pantai barat nie..mmg di perlis paling murah harga ikan..jom pakat2 dok perlis..hehehe