Monday, February 7, 2011 | By: ~ AppLe BLosSoM ~

Gulai Temenong Seberang Kota

Salam..

Bulan lepas aku da kata nak story mory pasal gulai temenong nie kan...kat sini
Jom tgk gambar dulu then baru cite...


 Lauk yang ada di kedai nie hanya lah seperti dalam gambar di atas...
Kekadang ada la dia wat lauk ayam masak kicap..tapi sikit je..satu tupperware je...
Sambal belacan dia mmg ada class...sedapppp...
Aku ada resdung n bertekad nak kurangkan makan belacan..
Tapi..klu p makan kat kedai makcik nie..tekad tue aku tinggalkan dlm keta...
Lepas makan..nek keta baru bertekad smula...hahahahampeh...
Slalu aku suka makan ngan "brendi" rebus..nampak tak dia terselit di balik daun putat tue...


 

Tadaaaa...
Nie dia main dish kedai nie...Gulai Temenong...
Sedap wehhh..rasa gulai dia tak penah lari...tiap ari sama...khawww gitu...
Ada satu lagi kedai yg Gulai Temenong nie jugak merupakan main dish dorang...
Tapi rasanya tak consistent cam kedai "makcik mahai" nie..
Gulai makcik is the best la (walaupun mahal..)
Ada sekali tue kami p makan..makcik tue dh habaq siap2...
"Hari nie ikan mahai sikit...RM1.50..slalu RM1.20 - RM1.30..ikan payah nak dapat.."
Slalu pun dh mahal...ari tue extra mahal..tapi aku n friend layankan aje...
Makan di situ even berdua..tak pernah less then RM10.00..
Tapi sebab sedap..tibai je...mahal pun mahal la...



Nie satu lagi keistemewaan kedai "makcik mahai"..
Nasi Penuh vs Nasi Separuh
Bagi orang2 mcm aku yg kononnya nak diet tue..of course la akan mintak nasi separuh kan...
Tapi di kedai nie korang leh makan nasi penuh tue..
Sebabnya nasi penuh dia ibarat nasi separuh di kedai2 lain...
Mula2 dulu aku tetap mintak nasi separuh...tapi lepas tue takde separuh2 dah...penuh memanjang..
Member2 aku kadang mintak tambah siap2 nasi..malu la kan nak mintak tambah kendian...hehehe
Tapi sejak masuk tahun 2011 nie...aku perasan kuantiti nasi dia dh up la..
Dah tak ala-ala nasi separuh di kedai2 lain..
Mungkin tue azam baru dorang kot...nape la dorang tak berazam nak turunkan rega ek...
Leh la aku p makan kat situ slalu2...
Skrg nie klu tiap ari makan kat situ leh pokak aku...

Gambar owner kedai nie takde la..
Aku pun cam tak brani je nak amek...
Seperti yg aku kata dulu..makcik nie anak beranak berangin sikit...
Kejap muka manis...kejap masam..kejap kelat..sib baik tak pahit je...;p
Dan yang paling penting skali...
Gambar nie adalah ehsan kawan kepada kawan aku...aku tak berkesempatan lagi nak amek gambar...
Asal pegi kedai tue je tak bawak kamera...
Asal tak bawak kamera je pegi kedai tue..
H/P mmg aku tak bawak kalau keluar makan pagi...
Tak mau diganggu ngan panggilan dari pejabat di kala aku sedang enak menjamu selera...hehehe...



Nota kaki :
- Lepas nie aku kena order nasi setengah balik...

7 comments:

harleena said...

Makan gulai ikan temenong ni sat gi asyik termenong la jugak. heheheh. sejak dua menjak dok kl, jarang panggil ikan temenong. Dok panggil ikan kembong ajer.

RaNiA said...

hahaha..sya pun sejak dok di sini baru panggil ikan temenong...klu tak ikan kembong jer...

Ati Masrif said...

seberang kota tu kat mana rania
ikan tu kalau goreng ..emm sedap jugak

@.L.I.N said...

baru makan gulai ikan temenung semalam punyer menu..sampai terlekat tulang ikan...huhuhu

RaNiA said...

ati : seberang kota tue kat kuala kedah kak..pernah dtg sini ker?? mmg goreng pun sodap kak..tambah2 ikan fresh...hehehe

alin : amboi kak...sedap sgt la tu sampai terlekat tulang nie..hati2 len kali tau..:)

Nor Moscow said...

tengok ikan termenung ni..memang termenung panjanglah jawabnya..teringat!

RaNiA said...

nor moscow : nak beli mmg takde la di sana..kena masak sendiri je la klu nak makan...:)