Thursday, February 10, 2011 | By: ~ AppLe BLosSoM ~

Lalat Minum Air

Salam...

Ini kisah semalam..
Disebabkan semalam mood kureng sikit...ari nie baru nak cite...

Masa kami breakfast di kantin smlm..dalam teh tarik ofismate aku ada lalat...
Sib baik perasan...klu tak..selamat la masuk perut...
So..secara automatiknya lalat tue dh menjadi topik tuk pagi tue..

Kawan aku cakap ada 3 cara nak buang lalat nie..

Cara 1 :
- Buang terus air tue or order baru je...
* ok...yg nie mmg dok slalu buat pun...

Cara 2 :
- Celup sikit lalat yg jatuh dlm air kita tue so that balance racun n penawar yg ada pada sayap dia...
- Pernah dengar kan cara nie...
* tahu cara nie tapi tak pernah buat...tak lalu plak tekak nak nelan..

Cara 3 :
- Celup lalat tue dalam2 klu boleh sampai ke dasar cawan/gelas...
- Then amek lalat tue..perah dia sampai takde satu pun air teh kita melekat di badan dia sambil ckp "ooo..ko nak minum air aku ye...jgn harap la..."
* weh..dgr pun dh nak muntah..sib baik dh abis makan/minum...kedekut piang punyer org...wekkkkkk..


malam nie pandai plak ko makan ngan geng ko ek...



sumber gambar : mr google




10 comments:

Kamsiah said...

salam
walaupun lalat ni pengotor,semua org tak suka..tp kita boleh mabil sikap positifnya...iaitu dia tak berputus asa..kita halau..dia datang..halau lagi..datang lagi...

RaNiA said...

w'salam..
ye..betul tue..sampai geram la kita nie...;p

Nieza said...

yg no2 tu memang betul tu rania ada juga ulama ckp mcm tu tapi kita dh tau lalat tu kotor kekadang tak sanggup lak nk minum.

RaNiA said...

nieza : tue la kan..ntah mana2 dia hinggap..pastu masuk lak dlm air kita..kembang tekak nak telan..

nazirulhazwan~ said...

ade hadis yang mengatakan pasal penawar di sebelah sayap lalat, tp den tak dpt pastikan kesahihahnye.haih

RaNiA said...

nazirulhazwan : sya pun biasa dengar..tapi tak pernah amalkan..

Permata Ixora (Apie & Izua) said...

ishhhh...lalat2.. blh bt org gaduh... terutama klau ade lalat dlm mkn time mkn kat kedai.... time tue plak tgh lapar gila2... ah...blh naik gila nak marah semua org.... ishhhhh lalat o lalat.. hilang selera aku....

RaNiA said...

azua : tue mmg dah..isu sensitip tue..lalat slalunya dikaitkan dengan kebersihan kedai..

Izan said...

weh, gambar yang ko letak tu aku pernah jumpa tau buku dia. giller lawak. macam2 gambar ada. lalat berenang la, bawak moto la dan macam2 lagi. hahahahahh

RaNiA said...

Izan : a'ah ler..ade gak tgk..ade yg men gitar pun da..ala2 rockers gitu..hahaha..